BİST100 – 9.700-9.750 bandı direnç bölgesi konumunda
9.700 seviyesindeki direncini geçmekte zorlanan BİST-100 endeksi dün günün 9.636 puandan tamamladı. Yeni günde direnç bölgesi konumundaki 9.700-9.750 bandı izlenmeye devam edilecek. Bu seviyenin aşılması durumunda 9.890 ve 10.000 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 9.600, 9.450 ve 9.300 destek seviyeleri olarak çalışabilir.
BİST Banka
BİST Bankacılık endeksi için 14.000 seviyesindeki direnci izlenecek.
Direnç: 14.000 – 14.220 – 14.365
Destek: 13.800 – 13.700 – 13.570
VİOP30 Yakın Vade
VİOP30 Yakın Vade 11.050 seviyesine denk gelen kanal direncinde.
Direnç: 11.050 – 11.150 – 11.250
Destek: 10.850 – 10.700 – 10.560
Gün İçi Akış
BIST-100: 9.636,12 (-%0,25) işlem hacmi US$2.663mn (+%1 3 aylık ortalamaya göre). Benchmark (12 Ağustos 2026): %40,80 (+14bps). USD/TRY sabah: 34,6508/34,6608
Lübnan'da ateşkes: İsrail ve Hizbullah arasında bir anlaşmaya varıldı. Dikkat edilmesi gereken bir diğer gelişme: MSCI-Türkiye, aylık %6 artışla MSCI-EM'yi %11, yıllık ise %8 aşarak performans gösterdi. Yıllık bazda Türkiye %15 ile en iyi performansı gösteren EM'ler arasında yer alıyor, ardından Tayvan (+%29) ve Peru (+%18) geliyor. BIST30 YTD USD performansı: GARAN (+%84), TTKOM (+%63), EKGYO (+%49) / HEKTS (-%53), KONTR (-%37), SISE (-%24). Bugün Türk hisse senetlerinde yatay bir piyasa bekliyoruz.
Türkiye, Gazprombank için ABD yaptırım muafiyeti talep ediyor: Bloomberg'e göre, Türkiye, Gazprombank’ı doğal gaz ödemeleri için kullanmaya devam edebilmek adına ABD'den yaptırım muafiyeti talep etti. 2023'te Türkiye, toplamda 21 bcm (yaklaşık %42) doğal gazı Rusya'dan ithal etti. Enerji Bakanı Bayraktar, Türkiye'nin gaz ödemelerini yapabilmesi için bu düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Geçen hafta, ABD Gazprombank’ı yaptırım listesine almıştı, ancak banka daha önce enerji ödemelerini kolaylaştırmadığı için yaptırım uygulanmıyordu. Bloomberg, dün bir Rus heyetinin, Türkiye'nin farklı bakanlıklarıyla alternatif ödeme yöntemlerini görüşmek üzere Ankara'da olduğu bilgisini paylaştı. Macaristan Enerji Bakanı, bölge ülkelerinin Gazprombank'tan ithalatı sürdürmek için bir çözüm bulacağını ifade etti. (Bloomberg, Ekonomim)
Değer artış oranı 2024 için %43,93 olarak belirlendi: Ekim ayı 12 aylık ortalama ÜFE enflasyonuna dayalı olarak, 2024 için değer artış oranı %43,93 olarak belirlendiği Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu oran, trafik cezaları, motorlu taşıt vergileri, pasaport harçları, damga vergileri ve tapu harçları gibi kamu ücretlerine uygulanacak. Ancak, Cumhurbaşkanı'nın bu oranı, Merkez Bankası'nın 2025 sonu %21'lik enflasyon hedefi doğrultusunda farklı belirleme yetkisi bulunuyor. Hatırlatmak gerekirse, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, idari fiyatların, bütçe dinamikleri ile uyumlu olabildiği ölçüde enflasyon hedefi doğrultusunda belirleneceğini açıklamıştı. (Resmi Gazete, Tera Yatırım)
TEPAV perakende güven endeksi Ekim ayında hafif toparlandı ancak zayıf kaldı: Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) perakende güven endeksi, Ekim ayında aylık 2,0 puan, yıllık ise 5,5 puan artış gösterdi ancak hala derin negatif bölgede kaldı. Satış beklentilerindeki toparlanma görülürken, katılımcılar son üç ayda iş hacminde düşüş olduğunu belirttiler. Konut ürünleri, mobilya ve tekstil sektörleri, Ekim ayında yıllık bazda en güçlü artışları gösterirken, gıda perakendecileri, geçen aya kıyasla bir azalma bildirdi. (TEPAV, Tera Yatırım)
ŞİRKET HABERLERİ
BİM
Her türlü soru ve öneriniz için [email protected] mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan bilgiler halka açık kaynaklardan veya Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir addedilen diğer kaynaklardan derlenmiştir. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin söz konusu bilgi ve görüşlerde meydana gelebilecek değişikliklerden yatırımcıları haberdar etme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bu bilgilerin veya bu bilgilere dayalı olarak yapılan tahmin, çıkarım veya görüşlerin doğruluğu, tamlığı veya uygunluğuna ilişkin açık veya zımni hiçbir beyan veya taahhütte bulunmamaktadır. Burada yer alan hiçbir bilgi Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. veya başka bir şirket tarafından veya onlar adına her hangi bir kimseye, her hangi bir menkul kıymetin alınması veya satılması yönünde her hangi bir icap veya davet teşkil etmez. Bu rapor onu hazırlayan analistlerin raporda bahsedilen menkul kıymetlere ve şirketlere ilişkin kişisel görüşlerini içermektedir. Yatırımcılar burada bahsedilen şirketlerin menkul kıymetlerine ilişkin her hangi bir yatırım kararını, kendi özel yatırım amaçları ve mali durumlarını göz önünde bulundurarak, o şirket tarafından onaylanmış izahnameyi, sirküleri, kendi araştırmalarını ve bağımsız danışmanlarından aldıkları tavsiyeleri temel alarak yapmalıdır. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş., herhangi bir tarafın uğrayacağı doğrudan/dolaylı, maddi/manevi zararlar da dahil olmak üzere ancak bunlarla sınırlı kalmaksızın, hiçbir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.