Şirket Raporları

Şirket Raporları

Horoz Lojistik

Temelleri 1942 yılında Gaziantep’te atılan şirket 1998 yılında İstanbul’da Horoz Lojistik adı altında entegrasyon sağlayacak şekilde depo yönetimi, stok yönetimi, katma değer yaratan hizmet üniteleri ve parsiyel dağıtım ağı oluşturularak yeniden yapılanma gerçekleştirmiştir. Horoz Lojistik; yurtiçi komple taşıma, depolama ve dağıtım, e-ticaret lojistiği ile mobilya montaj ve satış sonrası hizmetlerini kapsayan yurt içi lojistik faaliyetlerinin yanı sıra uluslararası karayolu taşımacılığı, uluslararası hava ve deniz taşımacılığı, yurt dışı lojistik depolama ve yurt dışı e-ticaret hizmetlerini kapsayan yurt dışı lojistik alanlarında müşterilerine hizmet sunmaktadır. Şirket ayrıca Türkiye ile Avrupa, İskandinav ülkeleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri arasında uluslararası taşıma işleri organizasyonu (land freight forwarding) yapmaktadır. Amerika, İngiltere, Fransa ve Almanya’da bulunan ara depoları ile depolama çözümlerine ek olarak, son alıcıya ulaşana kadar olan tüm süreçleri kapsayan hizmetler de sunulmaktadır.

Lider Konum ve Devam Eden Büyüme Hedefi… 2000 yılı sonrasında lojistik faaliyetleri kapsamında nakliye dışında da katma değerli alanlara yatırım yapan şirket büyük hacimli ürünlerin taşıma, dağıtım, depolama ve teslimatında pazar lideri konumunu sürdürmektedir. Ayrıca yurt içinde yönettiği toplam operasyonel kapalı alan boyutu 608.819 m2 olan şirketin, yurt dışı faaliyetlerinde ise YLDA teşviki ile yerli ihracatçıya, depolama için yurt dışında uygun fiyat verme ve hızlı doluluk oranına erişme imkânı bulunmaktadır. 2025 yılında hem yurt içi hem de yurt dışı depo sayısının artırılması beklenen Horoz Lojistik, şirketin büyüme hedefleri doğrultusunda özellikle 2025 yılı içerisinde Avrupa’da 3 ülkeye daha depo kurulmasını hedeflemekte.
 
Fiyatlama ve Rekabet Avantajı... Müşterilerinin büyük kısmı kurumsal firmalardan oluşan Horoz Lojistik’in uzun yıllara sahip müşteri tutundurma kabiliyetinin yanı sıra maliyet yapısının sabit maliyetlerden ziyade değişken maliyetlere göre şekilleniyor olması ve bunu hizmetlerine yansıtabilme kabiliyeti şirketin sunduğu hizmetlerde fiyatlama avantajı sağlamakta. Ayrıca karayolu, hava yolu ve deniz yolu gibi çoklu taşımacılık seçeneklerinin yanında depoculuk, e-ticaret lojistiği ve mobilya montajı ile satış sonrası hizmetler sunan Horoz Lojistik bu yönüyle esnek bir hizmet portföyüne sahip. Şirketin sahip olduğu bu esnek hizmet portföyü, müşteri taleplerine hızlı uyum kabiliyeti sunarken, rakipleri karşısında rekabet üstünlüğü sağlamakta.
 
Dijitalleşme… Horoz Lojistik, sektör için yazılım ve teknoloji alt yapısı gerekliliğinin farkında olarak 2001 yılında Horoz Nakliye Yönetim Sistemi (HONEST)’ni devreye aldı, 2002 yılında barkodla takip sistemini tüm Türkiye genelinde hayata geçiren ilk lojistik şirketi oldu. 2019 yılında ise Rota Optimizasyonu çalışmaları hayata geçirildi ve Horoz Cüzdan (Ön Ödemeli Gönderi Sistemi) uygulamasına başlandı. Teknolojik yatırımlar ve dijitalleşme ile verimliliği daha da arttırmayı planlayan şirket, teknolojik yatırımlarına önümüzdeki süreçte de devam ederek zaman tasarrufu sağlanması ve hata oranlarının düşürülmesi ile maliyetlerin aşağı çekilmesini hedeflemektedir.
 
E-Ticaret Lojistiği... 2021 yılında E-İhracat hizmetine başlayan, 2022 yılında Alibaba.com ile Türkiye yetkili temsilcisi ve iş ortaklı anlaşması yapan ve 2024 yılında Ticaret bakanlığı tarafından "E-İhracat Konsorsiyum Statüsü" alan Horoz Lojistik, müşteri ihtiyaçlarına cevap veren teknolojik alt yapısı ile bu alanda etkin rol almaya devam ediyor. Bu kapsamda şirketin yurtdışı E-ticaret pazar yerlerinde ürün satışı üzerine yapılanmasını ilerleterek yurt dışı gelirlerini özellikle e-ihracat yöntemi ile büyütmesi beklenmekte.

Pratix... 2025 yılında Horoz Pratix ile C2C (Customer to Customer) projesi kapsamında, büyük ölçekli ürünlerin lojistiği ve mobilya demontaj/montajını kapsayan hizmet devreye alınmıştır. Özellikle 2. el eşya taşımacılığında ürün gönderimi ve yerinde montaj/demontaj hizmeti ile farklı boyut ve ağırlıklardaki gönderiler için özel taşıma seçenekleri sunan Pratix’in 2025 yılında ciro ve karlılığa katkı sağlaması beklenmektedir.
Hava ve Deniz Taşımacılığı... Daha önce KAP’ta duyurulmuş olan Horoz Bollere Logistics iştirakindeki payların hisse devrinin Eylül 2024 tarihinde tamamlanması sonrasında yaklaşık 16,7 milyon USD şirket hesaplarına girerken, şirketin tam kapsamlı hizmet üretmeye devam etmesi amacı ile Horoz Lojistik bünyesi altında Uluslararası Hava Taşımacılığı ve Uluslararası Deniz Taşımacılığı faaliyet kolları oluşturulmuştur. Böylece şirketin ciro ve karlılığının artırılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda 2025 yılı için Hava ve Deniz Taşımacılığı’nın ciroya katkısı beklenirken, kar tarafında bir katkı beklenmese de, 2026 yılı için 1,5 milyar dolar kara katkısı tahmin edilmekte.

Yeşil Lojistik ve Sürdürülebilirlik… Horoz Lojistik, sürdürülebilirlik stratejisinin bir uzantısı olarak, dağıtım ağı ve merkez operasyonlarını çevresel etkiyi azaltarak genişletmeyi hedeflemekte. Bu strateji ile; düşük emisyonlar, işletme maliyetlerinde azalma, enerji verimliliği ve uzun vadeli sürdürülebilirlik avantajları sunularak çevresel ve işletme faydalarının bir araya getirilmesi amaçlanmaktadır. Şirket ayrıca, elektrikli araçların kullanımı ile enerji verimliliğini ve geleceğe yönelik taşımacılık trendlerine uyum sağlamayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda şirket 105 milyon TL elektrikli araç alımına ayırmış ve bunun yüzde 35’lik kısmını gerçekleştirmiştir. Kalan kısmın ise devam eden süreçte tamamlanması hedeflemektedir. Ayrıca yenilenebilir enerji yatırımları kapsamında şirket GES yatırımını 2025 yılı içerisinde bitirmeyi planlamakta olup 2026 yılından itibaren buradaki yatırımlarının ciroya katkı sağlamasını beklemektedir.

Dünyada ve Türkiye’de Büyüyen Lojistik Sektörü… Küresel lojistik pazar büyüklüğü 2022 yılında 7,98 trilyon ABD Doları olarak hesaplanırken, E-ticaret endüstrisinin gelişmesi, lojistik sektörünün de gelişimine katkı sağlamıştır. Artan talep doğrultusunda küresel lojistik pazar büyüklüğünün, 2030 yılına kadar (YBBO 2022-2030 arası %10,9) yaklaşık 18,23 trilyon ABD Doları’na ulaşması tahmin edilmekte. TÜİK verilerine göre Türkiye’de ulaştırma ve depolama hizmetlerinin GSYH içindeki payı, 2020’den sonra Covid-19 ve artan nakliye maliyetlerine karşı yükseliş eğilimindedir. Gelecek dönemde, e-perakende pazarının daha da olgunlaşması ile e-perakende lojistiğinin 2023-2028 yılları arasında %37 yıllık ortalama ile büyümesi beklenmekte olup, pazarın 2028 yılında 246-301 milyar TL seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Perakende e-ihracat lojistik pazarı ise 2022'de %100'ün üzerinde ve 2023'te %59 büyüme gerçekleştirmiştir. Bu doğrultuda perakende e-ihracat lojistik pazarının sonraki yıllarda da ortalama %44 büyümesi öngörülmektedir.

4Ç24 Finansalları ve 2025 Beklentileri… Yılın son çeyreğinde net satışları yıllık bazda %15 artışla 2.036 milyon TL olurken, brüt kar yıllık bazda %48 gerileyerek 73 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. Brüt kâr marjı ise yıllık 3,3 puan düşüşle %3,6 seviyesine geriledi. 2024 yılının son çeyreğinde FAVÖK yıllık bazda %124 artışla 121 milyon TL’ye ulaşırken, FAVÖK marjı yıllık 3,0 puan artışla %6,0 oldu. Şirket son çeyrekte 58 milyon TL net dönem zararı etse de, yılın tamamında 700 milyon TL net kar elde etti. Şirket 2025 yılı cirosunun 12 milyar TL’nin üzerinde olacağını tahmin etmektedir. FAVÖK marjının ise 2025 yılında 2024 yılına paralel şekilde %17 gerçekleşmesini öngörülmektedir.



RAPORUN DETAYLARINI İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...


 

Her türlü soru ve öneriniz için [email protected] mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Burada yer alan bilgiler halka açık kaynaklardan veya Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir addedilen diğer kaynaklardan derlenmiştir. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin söz konusu bilgi ve görüşlerde meydana gelebilecek değişikliklerden yatırımcıları haberdar etme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bu bilgilerin veya bu bilgilere dayalı olarak yapılan tahmin, çıkarım veya görüşlerin doğruluğu, tamlığı veya uygunluğuna ilişkin açık veya zımni hiçbir beyan veya taahhütte bulunmamaktadır. Burada yer alan hiçbir bilgi Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. veya başka bir şirket tarafından veya onlar adına her hangi bir kimseye, her hangi bir menkul kıymetin alınması veya satılması yönünde her hangi bir icap veya davet teşkil etmez. Bu rapor onu hazırlayan analistlerin raporda bahsedilen menkul kıymetlere ve şirketlere ilişkin kişisel görüşlerini içermektedir. Yatırımcılar burada bahsedilen şirketlerin menkul kıymetlerine ilişkin her hangi bir yatırım kararını, kendi özel yatırım amaçları ve mali durumlarını göz önünde bulundurarak, o şirket tarafından onaylanmış izahnameyi, sirküleri, kendi araştırmalarını ve bağımsız danışmanlarından aldıkları tavsiyeleri temel alarak yapmalıdır. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş., herhangi bir tarafın uğrayacağı doğrudan/dolaylı, maddi/manevi zararlar da dahil olmak üzere ancak bunlarla sınırlı kalmaksızın, hiçbir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.

Şirket Raporları - 13.03.2025
PDF Dosyası