Şirket Raporları

Şirket Raporları


İş Bankası - 4Ç24 İncelemesi: 2025 bütçesi yine oldukça iyimser
 
İş Bankası, 4Ç24'te TL7.450mn konsensüs ve TL7.759mn Tera tahminlerinin üzerinde, BDDK sektör verilerinin de gösterdiği üzere TL10.833mn TL konsolide olmayan net kar bildirdi. Bankanın net karı düşük bazdan çeyreklik bazda %96 artarken yıllık bazda %46 azaldı ve %14’lük bir özsermaye karlılığına tekabül etti. İş Bankası’nın 2024 yılı genelinde karı yıllık bazda %37 azalarak %16 özsermaye karlılığı elde etti. 4Ç24’te bilanço ve gelir tablosundaki kalemlerin çoğu beklentilerimizle uyumlu gerçekleşti. Ancak, beklenenden düşük net faiz marjı, daha düşük operasyonel gider ve daha yüksek vergi gelirleri ile dengelendi. Özetle, iyi hacim artışı, net faiz marjında toparlanma, sağlam komisyon artışı ve nispeten yüksek maliyet artışı gözlendi, bu sırada risk maliyeti azaldı.
 
Detaylara baktığımızda, kredi hacmi döviz kurundan arındırılmış olarak %4 çeyreklik bazda artış gösterdi; bu büyüme büyük ölçüde genel ihtiyaç kredileri, kredi kartları ve KOBİ kredileriyle sağlandı, döviz kredileri ise sabit kaldı. TL mevduatlar çeyreklik bazda %7 artarken, döviz mevduatlardaki %4 düşüşle toplam mevduatlar kurdan arındırılmış olarak %2 artış gösterdi. Swapla düzeltilmiş net faiz marjı çeyreksel 120 baz puan genişleme ile 4Ç24'te pozitif bölgeye geçerek %0,2’ye yükseldi. TL kredi-mevduat makası genişlemesi bunda etkili olurken, TÜFE’ye endeksli senetlerden gelirler hafifçe düştü ve ticaret karları aşağı yönde normalleşti. Döviz bazında düzeltilmiş risk maliyeti, 4Ç24’te 117bps'ye düştü, 2024 yılı genelinde ise 101bps olarak gerçekleşti. Komisyonlar %55 yıllık bazda sağlam bir şekilde büyümeye devam etti; buna karşılık, maliyet artış ivmesi %64 ile nispeten yüksek seviyede kaldı. İştirak gelirleri 10 milyar TL’ye yükseldi ve bankanın vergi öncesi gelirlerinin tamamını oluşturmaya devam etti. BDDK hoşgörüleri öncesi sermaye oranları çeyreklik bazda bir miktar daha iyileşmiş ve konsolide çekirdek rasyo 4Ç24 sonu itibarıyla %12,1 seviyesinde gerçekleşmiştir.
 
İş Bankası yönetimi 2025 bütçesini paylaştı. Buna göre, banka %3,5 GSYİH büyümesi (Tera: %3,3), %27 TÜFE enflasyonu (Tera: %25,7) ve %30 politika faizi (Tera: %30,0) öngörerek, %35 TL kredi büyümesi (Tera: +%35), %10 döviz kredi büyümesi (Tera: +%10), 450 baz puan swapla düzeltilmiş net faiz marjı genişlemesi (Tera: +345bps), 200bps net risk maliyeti (Tera: 168bps), %50 komisyon büyümesi (Tera: +%42) ve ortalama TÜFE operasyonel gider artışı (Tera: +%39) hedeflemektedir ve bu bütçe ile banka ~%30 özsermaye karlılığı (Tera: %26) sağlaması beklemektedir. Geçen yıla benzer şekilde, bankanın bütçe hedeflerinin biraz agresif olduğunu ve özellikle net faiz marjı ile komisyon büyümesi beklentilerinin iyimser kaldığını fakat risk maliyeti tahmininin daha muhafazakar olduğunu düşünüyoruz. Hatırlatmak gerekirse banka geçen yıl da en iyimser bütçeyi vermiş ve hedeflerinin en uzağında kalan banka olmuştu. Tahminlerimize göre, hisse senedi 0,74x 2025T PD/DD ve 3,4x 2025T F/K ile makul çarpanlarda işlem görmekte olup, 0,53x PD/DD 2026T ve 2,2x F/K ile cazip çarpanlarda işlem görüyor. Hisse başına 20,04 TL olan 12 aylık hedef fiyatımız %47 getiri potansiyeli sunuyor. Bu nedenle, İş Bankası için tavsiyemizi Endekse Paralel Getiri olarak koruyoruz.


Raporun tamamına erişmek için tıklayınız.

Her türlü soru ve öneriniz için [email protected] mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Burada yer alan bilgiler halka açık kaynaklardan veya Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir addedilen diğer kaynaklardan derlenmiştir. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin söz konusu bilgi ve görüşlerde meydana gelebilecek değişikliklerden yatırımcıları haberdar etme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bu bilgilerin veya bu bilgilere dayalı olarak yapılan tahmin, çıkarım veya görüşlerin doğruluğu, tamlığı veya uygunluğuna ilişkin açık veya zımni hiçbir beyan veya taahhütte bulunmamaktadır. Burada yer alan hiçbir bilgi Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. veya başka bir şirket tarafından veya onlar adına her hangi bir kimseye, her hangi bir menkul kıymetin alınması veya satılması yönünde her hangi bir icap veya davet teşkil etmez. Bu rapor onu hazırlayan analistlerin raporda bahsedilen menkul kıymetlere ve şirketlere ilişkin kişisel görüşlerini içermektedir. Yatırımcılar burada bahsedilen şirketlerin menkul kıymetlerine ilişkin her hangi bir yatırım kararını, kendi özel yatırım amaçları ve mali durumlarını göz önünde bulundurarak, o şirket tarafından onaylanmış izahnameyi, sirküleri, kendi araştırmalarını ve bağımsız danışmanlarından aldıkları tavsiyeleri temel alarak yapmalıdır. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş., herhangi bir tarafın uğrayacağı doğrudan/dolaylı, maddi/manevi zararlar da dahil olmak üzere ancak bunlarla sınırlı kalmaksızın, hiçbir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.

Şirket Raporları - 13.02.2025
PDF Dosyası