BİST100 – Endekste kısa vadede volatil seyir sürüyor
9.000 üzerine çıkma gayreti gözlenen BİST-100 endeksinde kısa vadede volatil seyir sürüyor. Cuma günü 8.900 direncinin altında kapanan BİST-100 endeksi için bu seviyenin üzerine çıkılması durumunda 9.020 ve 9.140 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Olası aşağı yönlü hareketlerde 8.840 seviyesi ilk destek noktamız. Bu seviyenin altında 8.750 ve 8.640 destekleri takip edilebilir.
BİST Banka
BİST Banka endeksinde aşağı yönlü hareketlerde 11.895 güçlü destek konumunda.
Direnç: 12.030 – 12.200 – 12.370
Destek: 11.895 – 11.800 – 11.690
VİOP30 Yakın Vade
VİOP30 Yakın Vade için 10.380 üzerindeki kapanışlar izlenmeli.
Direnç: 10.380 – 10.475 – 10.560
Destek: 10.230 – 10.135 – 9.980
Gün İçi Akış
BIST-100: 8,885.00 (+%0.24) hacim: 2,213 milyon dolar (-%4, 3 aylık ortalamaya göre). Benchmark (12 Ağustos 2026): %43.02 (7bps). USD/TRY sabah: 34.3387 /34.3487
Bugün Türkiye enflasyonuna odaklanıyoruz (Beklenti: aylık +%2.5, yıllık +%48.0). 3Ç24 KAZANÇLARI: AGESA beklentilere uygun; OTKAR zayıf. Dikkate değer: Standard & Poor’s Türkiye’nin notunu BB- olarak yükseltti ve görünümünü stabil olarak revize etti. 1A BIST50 Performansları: ASTOR (+%17), FROTO (+%14), BRSAN (+%14) / HEKTS (-%11), SOKM (-%10), VAKBN (-%9). 10Y UST faizi 10 bps artarak %4.38’e yükseldi, ABD başkanlık seçimleri öncesinde. Bugün Türk hisselerinde hafif pozitif bir piyasa bekliyoruz.
Standard & Poor’s Türkiye’nin notunu BB- olarak B+’dan yükseltti ve görünümünü pozitiften stabil olarak revize etti. S&P, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sıkı para politikası uygulamasının TL’yi istikrara kavuşturduğunu, enflasyonu düşürdüğünü, rezervleri yeniden inşa ettiğini ve finansal sistemin dolarizasyonunu azalttığını belirtti. Derecelendirme kuruluşu, Türkiye’nin dünya ile olan tasarruf açığının daraldığını, 2022’den bu yana cari açığın GSYH’ye oranında yaklaşık 4 puanlık bir düşüş yaşandığını vurguladı. Görünümün stabil olarak revize edilmesi, önümüzdeki 12 ay için, hâlâ yüksek olan enflasyonu düşürme, işçi maaş beklentilerini yönetme ve Türk ekonomisini yeniden dengeleme konusundaki otoritelerin iddialı planlarıyla ilgili dengeli riskleri yansıtmaktadır. Türkiye’nin finansal istikrarı veya kamu maliyesi üzerindeki baskıların artması durumunda notun düşürülebileceği, bunun da döviz kurlarındaki devam eden değer kaybı ile birlikte enflasyona karşı uygulanan politikaların tersine dönmesiyle mümkün olabileceği belirtilmektedir. Öte yandan, enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi ve TL ile yerli sermaye piyasalarına yönelik uzun vadeli güvenin yeniden tesis edilmesi konusundaki ilerlemeler gözlemlenirse, notun artırılabileceği ifade edilmektedir. Bu tür bir ilerleme, mevduatların daha fazla dolarizasyonunun azalması ve döviz işlemleri için yerli sermaye piyasalarının likidite ve derinliğinin artması gibi göstergeleri içerebilir. (S&P, Tera Yatırım)
S&P, asgari ücret artışının %30 civarında olmasını bekliyor... S&P Global Ratings analisti Gill, Türkiye'de asgari ücret artışının 2024 ve 2025 enflasyon tahminleri arasında %30 civarında olmasını bekliyor. Merkez Bankası Başkanı Karahan, yakın zamanda %25'lik bir asgari ücret artışının 2025 enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeyeceğini belirtti. Asgari ücret görüşmeleri Aralık başında başlayacak ve yıl sonundan önce tamamlanması gerekecek. 2025 için asgari ücret artışının %20 ile %30 arasında olması beklenirken, Orta Vadeli Program 2025 için %17.5 enflasyon öngörüyor. %30'un üzerindeki artışların 2025 enflasyon hedefleri açısından olumsuz algılanması muhtemel. (Bloomberg, T24)
Ekim ayında yerli yatırımcı sayısı daha da azaldı... Kamuyu Aydınlatma Platformu'na göre, Borsa İstanbul'daki yerli yatırımcı sayısı Ekim ayında bir önceki aya göre %1.9 azalarak 7 milyon kişi seviyesine düştü (-%18 yıllık bazda). Bu arada, yerli yatırımcıların hisse varlıkları 1,676 milyar TL'ye ulaşarak aylık bazda %4.3 azaldı; bu da BIST-ALL endeksinin serbest float piyasa değerindeki %7'lik aylık azalma ile karşılaştırıldığında daha düşük bir düşüş. (Kamuyu Aydınlatma Platformu, Tera Yatırım)
Otomotiv Haberleri: Belirli ülkelerden ithal edilen araçlar için yeni gümrük vergisi. Yerli üreticiler için küçük bir olumlu gelişme. Güney Afrika, Japonya, Kanada, Meksika ve Vietnam’dan ithal edilecek tüm araçlar, yeni yayımlanan bir genelgeye göre %20 gümrük vergisi taşıyacak (şu anki %0’dan). Bu araçlar, çoğunlukla Avrupa üreticilerinden gelmekte olup, bu üçüncü ülkelerden (örneğin, Güney Afrika'dan Volkswagen Polo) montajlanıp Türkiye’ye gönderilmektedir. Ulusal hesaplara göre, bu beş ülkeden yapılan ithalat 2024'ün ilk 9 ayında 0.5 milyar dolar, toplam sektör ithalatının %4'ünü, yani tahminlerimize göre toplam yerli pazarın yaklaşık %3'ünü oluşturmaktadır. Tofas
2024 3. ÇEYREK KAZANÇLARI
Agesa
Aygaz
Otokar
ŞİRKET HABERLERİ
BİM
Çimsa
Her türlü soru ve öneriniz için [email protected] mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan bilgiler halka açık kaynaklardan veya Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir addedilen diğer kaynaklardan derlenmiştir. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin söz konusu bilgi ve görüşlerde meydana gelebilecek değişikliklerden yatırımcıları haberdar etme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bu bilgilerin veya bu bilgilere dayalı olarak yapılan tahmin, çıkarım veya görüşlerin doğruluğu, tamlığı veya uygunluğuna ilişkin açık veya zımni hiçbir beyan veya taahhütte bulunmamaktadır. Burada yer alan hiçbir bilgi Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. veya başka bir şirket tarafından veya onlar adına her hangi bir kimseye, her hangi bir menkul kıymetin alınması veya satılması yönünde her hangi bir icap veya davet teşkil etmez. Bu rapor onu hazırlayan analistlerin raporda bahsedilen menkul kıymetlere ve şirketlere ilişkin kişisel görüşlerini içermektedir. Yatırımcılar burada bahsedilen şirketlerin menkul kıymetlerine ilişkin her hangi bir yatırım kararını, kendi özel yatırım amaçları ve mali durumlarını göz önünde bulundurarak, o şirket tarafından onaylanmış izahnameyi, sirküleri, kendi araştırmalarını ve bağımsız danışmanlarından aldıkları tavsiyeleri temel alarak yapmalıdır. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş., herhangi bir tarafın uğrayacağı doğrudan/dolaylı, maddi/manevi zararlar da dahil olmak üzere ancak bunlarla sınırlı kalmaksızın, hiçbir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.