Günlük Bülten

Günlük Bülten - 13.11.2024

BİST100 – 9.250-9.300 bandı güçlü direnç konumunu sürdürüyor

Dün aşağı yönlü baskılanan ve FİBO 50 düzelmesine denk gelen 9.230 altında kapanan BİST-100 endeksi için yeni günde aşağı yönlü hareketlerin devamı halinde 9.140, 9.050 ve 8.900 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Olası yükselişlerde ise 9.250-9.300 bandı güçlü direnç bölgesi konumunu sürdürüyor. Bu seviyenin aşılması ile 9.400 ve 9.500 seviyeleri direnç olarak izlenebilir.

BİST Banka

BİST Banka endeksi için FİBO 50 düzeltmesine denk gelen 12.736 direnci izlenecek.
Direnç: 12.736 – 12.830 – 12.950

Destek: 12.570 – 12.430 – 12.300

VİOP30 Yakın Vade

VİOP30 Yakın Vade ortalamaların üzerinde kaldıkça yükseliş potansiyeli korunacaktır.
Direnç: 10.685 – 10.750 – 10.830

Destek: 10.520 – 10.370 – 10.270

Gün İçi Akış

BIST-100: 9.226,86 (-%0,54) işlem hacmi 2.479 milyon ABD Doları (+%15 3 aylık ortalama ile karşılaştırıldığında). Benchmark (12 Ağustos 2026): %42,75 (-28 baz puan). USD/TRY sabah saatlerinde: 34,3710 / 34,3780

Gelişmiş piyasa hisse senetleri, yılbaşından bugüne %19 yükselirken, gelişen piyasalar %8 artış gösterdi. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu: Finansal olmayan şirketlerin enflasyona göre düzeltilmiş rakamları 3Ç24'te zayıf kaldı - satışlar (-%10 yıllık bazda), FAVÖK (-%44 yıllık bazda), vergi öncesi kar (-%74 yıllık bazda), net kar (-%52 yıllık bazda). BIST30 yılbaşından bugüne ABD Doları cinsinden en iyi/kötü performans gösterenler: GARAN (+%72), TTKOM (+%61), PGSUS (+%56) / HEKTS (-%60), KONTR (-%38), SASA (-%28). Bugün Türk hisse senetlerinde hafif negatif bir piyasa bekliyoruz.

Hazine, aylık iç borçlanmasını tahmini %162 çevrim oranı ile tamamladı... Hazine’nin Kasım ayında toplamda 225 milyar TL borçlanma yaptığı, hedefin altında kaldığı tahmin ediliyor. 120 milyar TL geri ödeme ile iç borçlanmalar, toplamda %162 iç borç çevirme oranı gösterdi. Sonuç olarak, Hazine’nin yılın ilk on bir ayında toplam iç borç çevirme oranının %128 (düzeltilmiş %144) olduğu tahmin ediliyor. Hazine, 2024 yılı için iç borç çevirme oranı hedefini %136 olarak belirlemişti. (Hazine, Tera Yatırım)

İthalatlar, yerli tekstil oyuncuları üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor... Türk tekstil sektörü, önemli ihracat pazarlarındaki düşüşlere karşı, ithalatların yerli pazarda daha büyük bir pay almaya devam etmesi nedeniyle zor bir dönem geçiriyor. Yüksek iş gücü maliyetleri ve güçlü Türk Lirası, bu zayıf performansın başlıca nedenleri olarak gösteriliyor. Birçok şirket, üretimi daha düşük iş gücü maliyetlerine sahip ülkelere, örneğin Mısır’a taşımayı tercih etti. Gümrük vergilerinin %39’a kadar yükselmesine rağmen, ithalatların 2024’te %13 artarak 3,6 milyar ABD Doları’na ulaşması bekleniyor. Son iki yılda, tekstil sektöründe istihdam ve üretim sırasıyla %15 ve %17 azaldı. Sektörde iflasların kısa vadede artması bekleniyor. (Dünya)

 

ŞİRKET HABERLERİ

Arçelik : Fitch'in kredi notu düşüşü, zayıf marjların süresi, buna bağlı yüksek kaldıraç oranı ve Whirlpool devralımından sağlanan sinerjilerin gerçekleşme belirsizliği nedeniyle, hisse için beklenmedik küçük bir olumsuz etki… Fitch, Arçelik'in Uzun Vadeli Yerel Para Birimi Notu'nu 'BB-'ye (önceki 'BB+') ve Dış Borçlanma Notu'nu yine 'BB-'ye (önceki 'BB') düşürdü. Not görünümü ise Negatif olarak belirlendi. Genel uygulamanın aksine, Fitch’in Arçelik’in notunu düşürmesi, Türkiye’nin devlet notunun yalnızca Eylül ayında yükseltilmesinin ardından geldi. Bu nedenle, Eylül’e kadar devlet notunun iki basamak üzerinde olan Arçelik’in notu, artık Fitch’e göre devlet notuyla aynı seviyeye gelmiş olabilir. Ajans, düşüşün sebepleri olarak: i) Whirlpool’un Avrupa varlıklarının devralınmasının ardından artan kaldıraç oranı, ii) iç talepteki yavaşlama, iii) bu yılki zayıf fiyatlandırma ortamı ve iv) devralınan WHR varlıklarının daha az kârlı yapısı olduğunu belirtti. Arçelik’in işlemden EUR300 milyon yıllık sinerji hedefi olduğu ancak kaldıraç oranını düşürmede başarısız olunması durumunda bir diğer not düşüşünün söz konusu olabileceği vurgulandı. Arçelik bu yıl temettü dağıtmamıştır. Bizim temel tahminimiz zaten 2025 için de aynıydı (ve şimdi bu not düşüşü, bizim görüşümüze göre, bu olasılığı daha da ortadan kaldırmıştır). Ana şirket Koç Holding’in zaten oldukça güçlü bir solo nakit pozisyonu bulunuyor ve Arçelik temettülerine yakın vadede özel bir ihtiyaç duyulmuyor (9A’da 850 milyon ABD Doları, YE24 için 1,2 milyar ABD Doları projeksiyonu).

Çimsa : Yönetim Kurulu, Mersin CAC (Kalsiyum Alüminat Çimentosu) tesisinde 32 milyon ABD Doları tutarında kapasite artışı yatırımı yapma kararı aldı, olumlu potansiyel… Çimsa, yeni yatırımın maliyetini 31,75 milyon ABD Doları olarak tahmin ediyor. Şirket, izin başvurularını 4Ç24'te yapacak ve yatırımın 1Y26'da tamamlanmasını bekliyor. 32 milyon ABD Doları’lık yatırım, Çimsa’nın son 12 aydaki FAVÖK’ünün %17’sine denk geliyor. Şubat 2024'te Çimsa, CAC kapasitesini 66 bin ton artırarak 131 bin ton yaparak, küresel olarak 3. en büyük CAC üreticisi oldu. 66 bin tonluk kapasite artışının maliyeti 2022 yılında 45 milyon ABD Doları idi. (Tera Yatırım, Kamuyu Aydınlatma Platformu)

İZLENECEKLER

  • Ekim ayı konut satış verileri saat 10:00'da açıklanacak
  • HALKB 3Ç24 bilançosu
RAPORUN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ...
 

Her türlü soru ve öneriniz için [email protected] mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Burada yer alan bilgiler halka açık kaynaklardan veya Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir addedilen diğer kaynaklardan derlenmiştir. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin söz konusu bilgi ve görüşlerde meydana gelebilecek değişikliklerden yatırımcıları haberdar etme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bu bilgilerin veya bu bilgilere dayalı olarak yapılan tahmin, çıkarım veya görüşlerin doğruluğu, tamlığı veya uygunluğuna ilişkin açık veya zımni hiçbir beyan veya taahhütte bulunmamaktadır. Burada yer alan hiçbir bilgi Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. veya başka bir şirket tarafından veya onlar adına her hangi bir kimseye, her hangi bir menkul kıymetin alınması veya satılması yönünde her hangi bir icap veya davet teşkil etmez. Bu rapor onu hazırlayan analistlerin raporda bahsedilen menkul kıymetlere ve şirketlere ilişkin kişisel görüşlerini içermektedir. Yatırımcılar burada bahsedilen şirketlerin menkul kıymetlerine ilişkin her hangi bir yatırım kararını, kendi özel yatırım amaçları ve mali durumlarını göz önünde bulundurarak, o şirket tarafından onaylanmış izahnameyi, sirküleri, kendi araştırmalarını ve bağımsız danışmanlarından aldıkları tavsiyeleri temel alarak yapmalıdır. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş., herhangi bir tarafın uğrayacağı doğrudan/dolaylı, maddi/manevi zararlar da dahil olmak üzere ancak bunlarla sınırlı kalmaksızın, hiçbir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.

Günlük Bülten - 13.11.2024
PDF Dosyası