BİST100 – 9.700-9.750 bandı direnç bölgesi konumunu koruyor
Yatay kalmaya devam eden BİST-100 endeksi için yeni günde direnç bölgesi konumundaki 9.700-9.750 bandı izlenmeye devam edilecek. Bu seviyenin aşılması durumunda 9.890 ve 10.000 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 9.600, 9.450 ve 9.300 destek seviyeleri olarak çalışabilir.
BİST Banka
BİST Bankacılık endeksi için 14.000 üzerinde kaldıkça yükseliş potansiyeli korunabilir.
Direnç: 14.220 – 14.390 – 14.600
Destek: 14.000 – 13.800 – 13.700
VİOP30 Yakın Vade
VİOP30 Yakın Vade 11.090 seviyesine denk gelen kanal direncinde.
Direnç: 11.090 – 11.150 – 11.250
Destek: 10.850 – 10.700 – 10.560
Gün İçi Akış
BIST-100: 9.652,00 (+%0,12) US$3.250mn hacimle (+%21, 3 aylık ortalamaya göre). Benchmark (12 Ağustos 2026): %40,80 (-17bps). USD/TRY sabah fiyatı: 34,7170/34,7260.
İstanbul Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artışı Kasım ayında %3,1 olarak yüksek kaldı. Dikkat edilmesi gereken bir nokta: Koç Holding
Asgari ücretin ilk görüşmesi 10 Aralık'ta yapılacak... 2025 için asgari ücret artışı %20 ile %30 arasında olması bekleniyor, bu da Orta Vadeli Program’ın 2025 için %17,5'lik enflasyon tahmini ve TCMB'nin %21'lik tahmini (16%-26% arasında) ile karşılaştırıldığında daha yüksek bir artış anlamına geliyor. TCMB Başkanı Karahan, %25'lik bir asgari ücret artışının 2025 enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeyeceğini söyledi. %30’un üzerindeki artışlar, 2025 enflasyon hedefleri için olumsuz bir şekilde algılanabilir. (Bloomberg, T24)
İstanbul Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artışı Kasım ayında %3,1 olarak gerçekleşti... İstanbul Ticaret Odası, İstanbul'daki tüketici fiyatlarının Kasım 2024'te aylık %3,1 arttığını, Ekim 2024'te ise %3,6 artış gösterdiğini ve Kasım 2023'te ise %3,8 arttığını açıkladı. Böylece yıllık İstanbul TÜFE enflasyonu, Ekim'deki %59,1'den Kasım'da %58,0'e düştü. Detaylara bakıldığında, gıda enflasyonunun Kasım ayında İstanbul'da %3,3 artarken, Ankara gıda anketindeki artış %0,6 oldu. İstanbul'da, giyim (+%5,7) ve konut (+%5,3) kalemlerinde yüksek fiyat artışları gözlemlenirken, diğer kalemlerde (örneğin konut eşyaları +%1,5, sağlık +%1,1 ve diğer +%0,2) artışlar sınırlıydı. Ulaşım (-%0,8) ve kültür (-%1,3) alanlarında ise fiyat düşüşleri yaşandı. Türkiye'nin resmi Kasım ayı enflasyon verileri 3 Aralık Salı sabahı açıklanacak ve konsensüs %2,0'lık aylık artış öngörüyor. Eğer konsensüs doğruysa, yıllık TÜFE enflasyonu Ekim'deki %48,6'dan Kasım'da %46,7'ye düşecek. İstanbul'un yüksek gıda enflasyonu ve Ankara'nın gıda enflasyonunun düşük olması dikkate alındığında ve İstanbul'un segmentleri ayrı ayrı incelendiğinde, Turkstat’ın TÜFE’sinin konsensüs tahminine yakın olabileceğini öngörüyoruz. (ICC, Tera Yatırım)
ABD Başkanlık seçimi kazananı Donald Trump, BRICS ülkelerini uyararak, eğer ABD Doları'ndan uzaklaşmaya karar verirlerse %100 vergi ile karşılaşacaklarını söyledi… Trump, BRICS ülkelerinden, yeni bir BRICS para birimi oluşturmayacaklarına veya ABD Doları yerine başka bir para birimini desteklemeyeceklerine dair taahhütler istedi. Aksi takdirde, %100 vergi uygulanacağını belirtti. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika tam üye iken, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya ve Mısır 2024 başında partner ülke olarak katıldılar. Ticaret Bakanı Bolat, BRICS'in Türkiye'ye diğer ülkelerle birlikte partner ülke statüsü teklif ettiğini ve bunun tam partner olmadan önceki geçiş aşaması olduğunu belirtti. (Bloomberg)
Türkiye'deki yerli yatırımcı sayısı Kasım ayında bir kez daha azaldı… Kamuyu Aydınlatma Platformu'na göre, Borsa İstanbul'daki yerli yatırımcı sayısı Kasım ayında bir önceki aya göre %1,7 azalarak 6,9 milyon kişiye düştü (-%16 y/y). Bu arada, yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları Kasım ayında bir önceki aya göre %6,5 artarak 1.784 milyar TL'ye ulaştı. Bu artış, BIST-ALL endeksinin serbest dolaşım piyasa değerindeki %8,8'lik artışla karşılaştırıldığında daha düşük kalıyor. (Kamuyu Aydınlatma Platformu, Tera Yatırım)
Hazine, önümüzdeki üç ay için iç borç çevirme oranını %145 hedefliyor… Hazine, önümüzdeki üç ay için borçlanma programını ve geri ödeme takvimini açıkladı ve gelecek iki ay için borçlanma hedeflerini hafifçe artırdı. Programa göre, Hazine, Aralık ayında 71 milyar TL, Ocak ayında 224 milyar TL ve Şubat ayında 103 milyar TL geri ödeme yapacak. Buna karşılık, Hazine, bu aylarda sırasıyla 132 milyar TL, 289 milyar TL ve 158 milyar TL borçlanmayı hedefliyor, bu da üç aylık dönem için %145'lik bir borç çevirme oranı hedeflediğini gösteriyor ve Hazine'nin piyasadan 180 milyar TL likidite çekmeyi planladığını işaret ediyor. Not olarak, Hazine'nin 2024 yılının ilk 11 ayında iç borç çevirme oranının %128 (%144 düzeltilmiş) olduğunu ve 2024 yılı için iç borç çevirme oranı hedefinin %136 olduğunu tahmin ediyoruz. (Hazine, Tera Yatırım)
Türkiye'deki elektrik spot fiyatları Kasım ayında %5,7 artarak 73 ABD Doları/MWh oldu… Elektrik spot fiyatının, ağırlıklı ortalama hesaplamasıyla, yıllık %1,4 azalarak 74 ABD Doları/MWh'tan 73 ABD Doları/MWh'a düştüğü gözlendi. Spot fiyatlardaki değişim, makroekonomik gelişmelerle yakından ilişkili olduğu için, ithal kömür, Brent petrol ve doğalgaz fiyatlarının küresel piyasalardaki seyrini takip etmek önemlidir. (Tera Yatırım, Enerji Piyasaları İstanbul)
Suriye'deki huzursuzluk yeniden yüzeye çıktı; isyancı gruplar Halep’i ele geçirdi… İslamcı grup Hayat Tahrir el-Şam (HTŞ), İdlib’den ilerleyerek, son üç gün içinde Suriye hükümet güçlerine karşı bir baskın düzenleyip Halep’i ele geçirdi. Pazar günü, Rus ve Suriye savaş uçakları, İdlib ve Halep’teki HTŞ mevzilerini hedef aldı. 2011 yılında patlak veren iç savaşın ardından, Suriye hükümeti, Rusya, İran ve İran destekli Hizbullah’ın askeri desteğiyle ülkesinde kontrolü yeniden sağlamıştı. Ancak, Rusya’nın Ukrayna’ya odaklanması ve Hizbullah’ın Lübnan’daki İsrail operasyonlarıyla zayıflaması nedeniyle, Suriye ordusunun Halep’i savunmak için gerekli destek ve askeri istihbarata sahip olmadığı görülüyor. Suriye’nin doğusu, ABD destekli Kürt YPG/SDF tarafından kontrol ediliyor ve yönetiliyor. HTŞ, Birleşmiş Milletler ve Türkiye tarafından terörist örgüt olarak tanınıyor. Türkiye açısından, İdlib’de yaşayan 3,5 milyon Suriyeli önemli bir endişe kaynağıdır, çünkü çatışmanın tırmanması bu kişilerin Türkiye’ye sığınmasına yol açabilir. Bazı analistler ayrıca, geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın normalleşme çağrılarını reddeden Cumhurbaşkanı Esad’ın, müzakerelere daha istekli olabileceğini belirtiyor.(Bloomberg, Financial Times, T24, Hürriyet)
Telekom Sektörü Haberleri: Yerel basında çıkan haberlere göre, telekom operatörleri 5G ihalesinin ertelenmesini talep ediyor, olumlu… Mevcut takvime göre ihale 2025'in ilk yarısında yapılacak ve yeni ağ Ocak 2026’da devreye girecek. Haberde, bir ya da iki yıl ertelenme talep edildiği belirtiliyor. (Tera Yatırım, BorsaninGundemi)
ŞİRKET HABERLERİ
Koç Holding
Stellantis CEO’su istifa etti. Kısa vadede Tofaş
Şişecam
Akfen Yenilenebilir
İZLENECEKLER
Her türlü soru ve öneriniz için [email protected] mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan bilgiler halka açık kaynaklardan veya Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir addedilen diğer kaynaklardan derlenmiştir. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin söz konusu bilgi ve görüşlerde meydana gelebilecek değişikliklerden yatırımcıları haberdar etme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bu bilgilerin veya bu bilgilere dayalı olarak yapılan tahmin, çıkarım veya görüşlerin doğruluğu, tamlığı veya uygunluğuna ilişkin açık veya zımni hiçbir beyan veya taahhütte bulunmamaktadır. Burada yer alan hiçbir bilgi Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. veya başka bir şirket tarafından veya onlar adına her hangi bir kimseye, her hangi bir menkul kıymetin alınması veya satılması yönünde her hangi bir icap veya davet teşkil etmez. Bu rapor onu hazırlayan analistlerin raporda bahsedilen menkul kıymetlere ve şirketlere ilişkin kişisel görüşlerini içermektedir. Yatırımcılar burada bahsedilen şirketlerin menkul kıymetlerine ilişkin her hangi bir yatırım kararını, kendi özel yatırım amaçları ve mali durumlarını göz önünde bulundurarak, o şirket tarafından onaylanmış izahnameyi, sirküleri, kendi araştırmalarını ve bağımsız danışmanlarından aldıkları tavsiyeleri temel alarak yapmalıdır. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş., herhangi bir tarafın uğrayacağı doğrudan/dolaylı, maddi/manevi zararlar da dahil olmak üzere ancak bunlarla sınırlı kalmaksızın, hiçbir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.