BİST100 – Endeks 10 bin seviyesinin üzerinde
Geçtiğimiz haftayı 10 bin seviyesinin üzerinde tamamlayan BIST-100 endeksi için yeni haftaya başlarken yükselişlerde 10.160, 10.300 ve 10.500 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. Olası aşağı yönlü hareketlerde ise 10.050 altında 9.900 ve 9.830 destek olarak çalışabilir.
BİST Banka
BİST Bankacılık endeksi 15.000 seviyesindeki kanal direncinin üzerinde.
Direnç: 15.250 – 15.500 – 15.720
Destek: 14.855 – 14.700 – 14.400
VİOP30 Yakın Vade
VİOP30 Yakın Vade için FİBO 61,8 düzeltmesinin üzerinde.
Direnç: 11.840 – 12.000 – 12.150
Destek: 11.600 – 11.400 – 11.230
Gün İçi Akış
BIST-100: 10.075,17 (+%1,14) hacim: 3.251 milyon dolar (-%14 3 aylık ortalamaya göre). Benchmark (12 Ağustos 2026): %39,91 (-4bps). USD/TRY sabah: 35,3563/35,3664.
Mevduat maliyetleri düştü, ancak kredi faizleri geçen hafta yatay seyretti. Dikkat edilmesi gereken noktalar: 1A BIST50 Göreli Performans: OYAKC (+%29), ASTOR (+%26), CIMSA (+%20) / TKFEN (-%21), AEFES (-%17), DOAS (-%17). Bugün Türk hisse senetlerinde bantta bir piyasa bekliyoruz.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, asgari ücret, Trump’ın Çin’e yönelik tarifeleri ve Suriyeli mülteciler hakkında açıklamalarda bulundu… Asgari ücretle ilgili olarak, hükümetin enflasyon önemli ölçüde saparsa asgari ücreti yeniden değerlendireceğini ancak böyle bir senaryo beklemediklerini belirtti. Trump’ın Çin’e yönelik tarifeleri hakkında, Çin’in muhtemelen ABD dışı pazarlara yönelmesiyle Türk ihracatçıları için rekabetin artacağını ifade etti. Suriyeli mültecilerle ilgili olarak, kısa vadede Türkiye'den Suriye'ye iş gücü göçü yaşanabileceğini ve Suriyelilerin sermayeleriyle birlikte yer değiştirebileceğini söyledi. Suriye'nin yeniden inşasıyla birlikte, Türkiye için altyapı, tarım, sanayi ve turizm alanlarında yeni fırsatlar ortaya çıkacağını bekliyor. Disflasyon konusunda ise, 4Ç24’te hizmet enflasyonunun keskin şekilde düştüğünü, bunun TCMB’nin önümüzdeki politika kararlarını etkilemesini beklediğini belirtti. (Bloomberg, Dunya)
Vakıflar (Vakif) kira oranlarını keskin şekilde artırdı… Vakıf, hayır, dinî, kültürel veya eğitim amaçları için kurulan bir trust’tır. Vakıflar genellikle dükkanlar, ofisler ve konutlar gibi mülkleri sahiplenir ve bunları kiralayarak gelir elde ederler. COVID-19 pandemisinden sonra Vakıf kiraları artırılmamış, geçen yıl ise enflasyon oranında bir artış yapılmıştır. Ancak, yeni yıl ile birlikte, kira oranlarında önemli bir artış görüldü, özellikle İstanbul’da kira oranları %500’e kadar yükseldi. Pandemi sırasında kiralar sabit tutulmuş ve iki yıl boyunca kira artışları %25 ile sınırlı kalmıştı, oysa enflasyon %65’i aşmıştı. İşletmeler, keskin artışlar konusunda endişelerini dile getirmiştir, özellikle azalan talep ile birlikte. Ticari kiralar, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) içinde yer almasa da, bu keskin artışların zamanla ürün ve hizmet fiyatlarına yansıması bekleniyor, bu da enflasyonla mücadelede zorluk yaratabilir. Konut kiraları, TÜFE içinde %5 ağırlığa sahip olup, 2024'ün ikinci yarısında hizmet enflasyonu üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmuştur, çünkü tüm kiralar üzerindeki %25’lik artış sınırlaması kaldırılmıştır. (Dunya)
Mevduat maliyetleri düştü, ancak kredi faizleri yatay seyretti… 26 Aralık’ta TCMB’nin politika faizini 250 baz puan düşürmesinin ardından 27 Aralık ile biten haftada, bileşik yıllık benchmark 3A mevduat faizi %30 baz puan azalarak %59,14 (basit %49,3) oldu. Ortalama mevduat faizi ise %86 baz puan azalarak %55,68 oldu. Kredi tarafında ise genel amaçlı nakit tüketici (+%85 baz puan, %70,08), ticari taksitli (+%36 baz puan, %55,55) ve taşıt (+%71 baz puan, %36,84) kredilerinde artışlar gözlenirken, konut kredilerinde (-%14 baz puan, %40,87) bir azalma oldu. (TCMB, Tera Yatırım)
TCMB kredi büyüme limitlerini revize etti, nötr… TCMB, kredi büyüme ve bileşiminin disflasyon yolunda olması için kredi büyümesine dayalı karşılık uygulamasında değişiklikler yaptı. Buna göre, i) döviz cinsi ticari krediler için aylık büyüme limiti %1,5’ten %1’e indirildi, ii) TL ticari krediler için %2 olan aylık büyüme limiti, KOBİ kredileri için %2,5, diğer ticari krediler için ise %1,5 olarak ayrıldı. Ayrıca, KOBİ kredileri, KOBİ Gelişim Organizasyonu aracılığıyla veya sürdürülebilirliği desteklemek amacıyla uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşlarından sağlanan fonlarla verilecekse, kredi büyüme limitinden muaf tutulacaktır. Bu değişikliklerin, banka sisteminin kredi büyümesi projeksiyonlarımıza genel olarak uygun olduğunu ve bu yüzden etkisinin nötr olduğunu değerlendiriyoruz. (TCMB, Tera Yatırım)
Yerel bireysel yatırımcı sayısı Aralık ayında daha da düştü… Kamuya açıklanan verilere göre, Borsa İstanbul’daki yerli bireysel yatırımcı sayısı, Aralık ayında bir önceki aya göre %0,5 düşüşle 6,8 milyon kişiye gerileyerek yıllık bazda %10 azalmıştır. Aynı dönemde yerli bireysel yatırımcıların hisse senedi varlıkları, serbest dolaşımdaki BIST-ALL endeksi mcap’inin %2,8’lik artışına karşılık %2,0 artış gösterdi ve 1.820 milyar TL'ye ulaştı. (Kamuya Açıklamalar Platformu, Tera Yatırım)
Reel sektördeki şirketlerin döviz açığı, Ekim ayında hafifçe arttı… TCMB verilerine göre, reel sektördeki şirketlerin döviz açığı, Ekim 2024 itibariyle bir önceki aya göre hafifçe artarak 132 milyar ABD doları seviyesine yükseldi, bu rakam Mayıs 2020’den bu yana görülen en yüksek seviye. Ekim ayında, döviz mevduatlarında yaşanan azalma, bu artışın ana nedeni oldu. Şirketler, kısa vadede 26 milyar ABD doları tutarında uzun pozisyon tutmaya devam etti. (TCMB, Tera Yatırım)
Kredi kartı harcamaları büyümesi genel olarak stabil kaldı, elektrik tüketimi hız kazandı… Elektrik tüketimi, 2022 ortalarından 2023 ortalarına kadar yıllık %4 oranında daralma göstermişken, 2024’ün ortalarına kadar yıllık %4 oranında bir artış gösterdi. Haziran ve Temmuz aylarında bir sıcak hava dalgası tüketimi artırdı, ardından ekonomik faaliyetlerdeki azalma ile bir normalleşme yaşandı. En son veriler, 29 Aralık itibariyle yıllık %10’luk bir artışa işaret etti. Banka kartlarıyla yapılan harcamalar, pandemiden bu yana önemli ölçüde artış gösterdi, özellikle negatif reel faiz oranları ve enflasyondaki artışla birlikte. Faiz oranlarının keskin bir şekilde yükselmesine rağmen, özel tüketimin güçlü kalmaya devam ettiği görülmektedir, muhtemelen istikrarlı bir döviz kuru ve hala yüksek enflasyon beklentileri ile. Haftalık harcamalar yıl sonu yaklaşırken hızlanırken, 4 Haftalık Hareketli Ortalama (4WMA) büyümesi 27 Aralık itibariyle %62'ye gerilemiştir. Sektörler arasında, 3Ç24’te en güçlü performans eğitim, özel emeklilik, otomobiller ve sağlık alanlarında gözlemlenirken, zayıf performans havayolları, elektronik ürünler, telekomünikasyon ve akaryakıt istasyonlarında görülmüştür. 4Ç24’te ise en güçlü performans eğitim, özel emeklilik, konaklama ve gıda sektörlerinde gözlemlenmiş, zayıf performans ise elektronik ürünler, sigorta, havayolları ve telekomünikasyon sektörlerinde olmuştur. (TCMB, Tera Yatırım)
ŞİRKET HABERLERİ
Alkollü içkilerdeki ÖTV artışı %7,6, Efes için nötr… Türkiye’de alkol ve alkollü içkilere uygulanan özel tüketim vergisi (ÖTV), her altı ayda bir enflasyon oranına göre artırılmaktadır. 2024 yılının ilk ayında yapılan artışta, yüksek alkol içeren içkilerde %7,6 oranında bir artış yaşanmış ve bu artış, geçen yıl Aralık ayında %13 artan vergi oranları ile birlikte belirginleşmiştir. Bu artış, Efes için %4-5’lik bir fiyat artışı gerektiriyor ve 15-20%’lik bir fiyat artışı yapılmıştır. Efes’in Türkiye bira operasyonları, konsolide gelirlerinin yaklaşık %13'ünü oluşturmaktadır (3Ç24).
MLP Sağlık MLP Ataşehir’deki hissesini artırdı, hafif olumlu… MLP Sağlık, 18 Temmuz 2023 tarihinde İstanbul Ataşehir’de yeni bir hastane geliştirme amacıyla Sile Cns Gayrimenkul Sağlık Hizmetleri'nin %25 hissesini almıştı. Bu şirket, MLP Ataşehir Sağlık Hizmetleri olarak yeniden adlandırılmıştır. 3 Ocak 2025’te MLP Sağlık, bu şirketteki hissesini %64’e çıkardığını ve bu hisselerin artık konsolide edileceğini duyurdu. Hisse alımı için herhangi bir fiyat açıklanmadı. (Kamuya Açıklamalar Platformu, Tera Yatırım)
Aselsan DEARSAN-DESAN-ÖZATA İş Ortaklığı ile 210 milyon Euro'luk satış sözleşmesi imzaladı, olumlu… Aselsan, DEARSAN-DESAN-ÖZATA İş Ortaklığı ile deniz platformları için elektronik harp, radar, iletişim, navigasyon, silah, elektro-optik ve deniz altı sistemleri alımı konusunda bir satış sözleşmesi imzaladı. Bu sözleşme, Aselsan’ın toplam iş yükünün yaklaşık %2’sine ve 3Ç24 LTM’sinin %6’sına denk geliyor. Teslimatlar 2025-2029 yılları arasında yapılacak. (Kamuya Açıklamalar Platformu, Tera Yatırım)
Gen İlaç Biogen Inc ile dağıtım anlaşmasını feshetti, nötr… GEN, Biogen ürünleriyle ilgili dağıtım operasyonlarını sonlandırmak için bir geçiş anlaşması imzaladığını açıkladı. Şirket, bu kararın kendi üretim ve ihracatına odaklanma stratejisiyle uyumlu olduğunu belirtti. GEN, Biogen lisanslı ürünleri satmaya devam edeceğini ancak pazarlama sertifikalarının / izinlerinin devri tamamlandığında işlemin sona ereceğini belirtti. Şirket, 2025 operasyonları, satışları ve finansal sonuçları üzerinde önemli bir etkisi olmayacağını öngörmektedir. (Kamuya Açıklamalar Platformu, Tera Yatırım)
İZLENECEKLER
06 Ocak Pazartesi, 14:30: Aralık Reel Efektif Döviz Kuru (REER) Endeksi açıklanacak.
08 Ocak Çarşamba, 17:30: Aralık Hazine nakit gerçekleşmeleri açıklanacak.
10 Ocak Cuma, 10:00: Kasım İstihdam verileri açıklanacak.
10 Ocak Cuma, 10:00: Kasım Sanayi Üretim Verisi açıklanacak.
Her türlü soru ve öneriniz için [email protected] mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan bilgiler halka açık kaynaklardan veya Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir addedilen diğer kaynaklardan derlenmiştir. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin söz konusu bilgi ve görüşlerde meydana gelebilecek değişikliklerden yatırımcıları haberdar etme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bu bilgilerin veya bu bilgilere dayalı olarak yapılan tahmin, çıkarım veya görüşlerin doğruluğu, tamlığı veya uygunluğuna ilişkin açık veya zımni hiçbir beyan veya taahhütte bulunmamaktadır. Burada yer alan hiçbir bilgi Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. veya başka bir şirket tarafından veya onlar adına her hangi bir kimseye, her hangi bir menkul kıymetin alınması veya satılması yönünde her hangi bir icap veya davet teşkil etmez. Bu rapor onu hazırlayan analistlerin raporda bahsedilen menkul kıymetlere ve şirketlere ilişkin kişisel görüşlerini içermektedir. Yatırımcılar burada bahsedilen şirketlerin menkul kıymetlerine ilişkin her hangi bir yatırım kararını, kendi özel yatırım amaçları ve mali durumlarını göz önünde bulundurarak, o şirket tarafından onaylanmış izahnameyi, sirküleri, kendi araştırmalarını ve bağımsız danışmanlarından aldıkları tavsiyeleri temel alarak yapmalıdır. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş., herhangi bir tarafın uğrayacağı doğrudan/dolaylı, maddi/manevi zararlar da dahil olmak üzere ancak bunlarla sınırlı kalmaksızın, hiçbir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.